Capitolul 2: Mihai Eminescu

Echipa de creație pentru Capitolul 2: MIHAI EMINESCU

Oana Pellea
Anca Ioniță
 – teatrolog
Asociația GOONG:
Vladimir Turturica – scenograf
Cătălina Flămânzeanu – fotograf

WakaUaca studio – video, editing
JEMEEUX – video

Oana Pellea: „Eminescu nu este un autor, este un întreg Univers. Știm atât de puține despre acest vast Univers! A încerca să faci lumină în acest univers, este ca și când aprinzi o candelă într-o catedrală… va aduce puțină lumină, dar va împrăștia puțin întunericul… Acest eseu este o plecăciune în fața Domnului Eminescu, la 171 de ani de la naștere. Prin nașterea sa, Eminescu a binecuvântat poporul român.”

Oana Pellea punctează ”spiritul viu” al lui Eminescu. În filmul-eseu, ea ne dezvăluie, înainte de toate, un om, atins de geniu, însă descărcat de aura lui de ”poet național”, eliberat din mitul în care fiecare dintre noi l-am îngropat încă din anii de școală. Este o întâlnire cu un Eminescu viu, îndrăgostit de teatru, un bon viveur care avea o voce superbă și adora să cânte, un bărbat frumos, cu ochi magnetici, care atrăgea toate privirile, un cronicar acerb și un jurnalist efervescent. Dar și autor al unor poeme care ne taie răsuflarea, dacă avem răbdarea să îl descoperim. Iar Oana Pellea ne dăruiește acest privilegiu.

”Întotdeauna mi-am pus întrebarea de ce a iubit [Mihai Eminescu] atât de mult teatrul. Cred că am găsit o fărâmă de răspuns. Asta e din pricina magiei pe care teatrul o aduce. Eminescu este un poet magic. Dar, mai mult decât atât, pentru mine el este un om magic. Dacă mă doare ceva, este îndepărtarea de acest poet absolut fabulos, de acest patrimoniu național, de acest om excepțional. Cred că îl știm foarte, foarte puțin. Cred că l-am îngropat în mit. Nichita o spunea și eu o să repet `Era un om viu!`” – Oana Pellea.
Creat special pentru platforma online Raiffeisen Art Proiect – Stagiunea Virtuală de Oana Pellea și Asociația Goong, filmul marchează data de naștere a lui Mihai Eminescu și ziua Culturii Naționale.

Eseul video dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) este cel de-al doilea capitol din seria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”. Seria conține patru capitole, eseuri video inedite concepute special pentru mediul online, care combină elemente de teatru, animație și film documentar. Scopul declarat al acestei serii este redescoperirea ”spiritului viu” al unor autori-reper din literatura română. Seria a debutat în decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). În luna februarie, urmează un capitol Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 – 9 iunie 1912), iar seria va fi încheiată în luna martie 2021, cu capitolul dedicat poetului Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983).