Capitolul 3: Ion Luca Caragiale

Echipa de creație pentru Capitolul 3: Ion Luca Caragiale

Oana Pellea

Anca Ioniță – teatrolog
Asociația GOONG:
Vladimir Turturica – scenograf
Vlad Lăzărescu – video design

Sergiu Doroftei – grafică

WakaUaca studio – video, editing

Oana Pellea: „M-am întâlnit de două ori până acum cu personajele lui Caragiale. Dar, vă mărturisesc că această întâlnire, din cadrul acestui proiect, este cea mai importantă și bucuroasă întâlnire cu el. Caragiale este un UNIVERS. Nu pot alege un personaj. Sunt îndrăgostită iremediabil de spiritul lui Caragiale și pe toate personajele din acest eseu le ador …ca și pe celelalte ale lui Nenea Iancu. Da, Domnule Caragiale!… Recunosc!… Sunt îndrăgostită până peste poate de domnia voastră !”

Episodul dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale este cel de-al treilea din seria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”, prin care bine-cunoscuta actriță și echipa ei de la Asociația Goong întreprind un curajos și original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura română. Seria poate fi urmărită exclusiv pe platforma culturală online Stagiune Virtuală, aceste eseuri-video fiind special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod combină un nivel documentar, care valorifică multe informații inedite, recuperate din arhive, cercetări în manuscrise și materiale epistolare din muzee sau fundații private, sub coordonarea teatrologului Anca Ioniță. Informațiile astfel colectate sunt apoi combinate în dramatizarea originală propusă de Oana Pellea, îmbinate cu efecte de video design și inedita formulă tip animație sau bandă desenată a scenografului Vladimir Turturica, rezultând un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid între teatru, animație și documentar.

În eseul video care îi este dedicat lui I.L.Caragiale originalitatea scrisului său este evidențiată chiar de personajele lui cele mai cunoscute, întrupate prin surprinzătoare metamorfoze de Oana Pellea.

Oana Pellea: ”Ce privilegiu să cauți în laboratorul unui astfel de creator genial! M-am bucurat să găsesc amintirile fiicei lui Caragiale despre tatăl său. Un portret uman, cald, ce redă spiritul viu al acestui dramaturg excepțional. Personajele lui sunt privite prin unghiul umanității lor. Tipologiile umane, în esența lor, nu țin cont de vreme și de vremuri. Situațiile în care își plasează personajele sunt general valabile. Scene de luptă pentru putere, de gelozie, de iubire, de ipocrizie, lașitate etc. Caragiale este și va rămâne actual. El ne descrie pe noi toți cu fricile, frumusețile, umanitatea, micimile noastre. A nu cunoaște lumea lui Caragiale sau a o uita este ca și când te-ai priva de o comoară. Nu este păcat să nu ne bucurăm de geniul lui ?”.

Eseul video dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 – 9 iunie 1912) este cel de-al treilea capitol din seria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”. Seria conține patru episoade, eseuri video inedite concepute special pentru mediul online, care combină elemente de teatru, animație și film documentar. Seria a debutat în decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). În luna ianuarie, capitolul i-a fost dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) și a marcat Ziua Culturii Naționale. Seria video se va încheia în luna martie 2021, cu capitolul dedicat poetului Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983).