Capitolul 5: Gellu Naum

Echipa de creație pentru Capitolul 5: Gellu Naum

Oana Pellea

Vladimir Turturica – ilustrații
Radu Ursu Sergiu Doroftei – imagine
Iulian Otavă & George Nuțu – editare video
Ella Cincan & Maria Irimia – muzică

S-au folosit imagini din spectacolul N(AUM) cu Cristina Casian, regia Mariana Cămărășan și imagini din cartea Gellu Naum 100.

Mulțumiri: unteatru, Fundației Gellu Naum, Sebastian Reichmann, Cristina Reichmann, Sanda Roșescu, Simona Popescu și Alexandra Dăneasa.

Eseul video dedicat poetului, prozatorului, eseistului și dramaturgului Gellu Naum este al cincilea capitol din seria Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea. Oana Pellea și echipa ei ne propun un traseu subiectiv prin labirintul bogat al operei lui Gellu Naum. Te invităm să vezi acest nou capitol din serie în care descoperim spiritul viu al unor autori reper din literatura română!

Oana Pellea: „Gellu Naum este cel mai important scriitor suprarealist pe care îl are această țară. Voi încerca să întredeschid o ușă către universul naumian. O ușă către poezia prozei lui, către poezia poeziei lui și către poezia vieții și dragostei lui pentru Ligia, soția adorată. L-am descoperit pe Naum târziu. Dar, de când l-am aflat, m-am îndrăgostit de acest univers.

O urmăm pe Oana Pellea prin casa lui Gellu Naum de la Comana, descoperim povești din trecut, amănunte din viața poetului retras din vâltoarea vremurilor comuniste, vedem fragmente din spectacolul N(AUM) și recompunem un colaj viu despre opera naumiană ale cărei detalii se ordonează sub liantul dragostei.

Oana Pellea: Există un univers magic la acest autor. În toată opera lui, domnul Naum a avut o singură focalizare. Și cred că este vorba de dragoste […]. Pentru mine, de când mă știu pe lume, dragostea a fost necesitatea care mi-a ocupat punctul central al existenței și pe care, sper, am realizat-o cel mai deplin.” 

Episodul dedicat scriitorului Gellu Naum face parte din seria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”, prin care bine-cunoscuta actriță și echipa ei de la Asociația Goong întreprind un curajos și original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura română. Seria poate fi urmărită pe platforma culturală art.raiffeisen.ro, aceste eseuri-video fiind special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod combină un nivel documentar, care valorifică multe informații inedite, recuperate din arhive, cercetări de manuscrise și materiale epistolare din muzee sau fundații private. Informațiile astfel colectate sunt apoi combinate în dramatizarea originală propusă de Oana Pellea, îmbinate cu efecte de video design și tehnici inovatoare de animație sau bandă desenată propuse de scenograful Vladimir Turturica, rezultând un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid între teatru, animație și documentar.

Oana Pellea: „Mi-aș dori ca aceste eseuri video dedicate autorilor români să fie vizionate de cât mai mulți și mai ales de către tineri. Sunt incluși autori de marcă ai literaturii române și încerc să-i prezint publicului printr-o altă prismă decât cea obișnuită. M-am apropiat cu mare smerenie, cu dragoste și mult respect de acești autori și sper să reușim să prezentăm o carte de vizită, cu siguranță nu atotcuprinzătoare, dar caldă și umană.”

Eseul video dedicat scriitorului Gellu Naum (1 august 1915 – 29 septembrie 2001) este cel de-al cincilea din seria „Întâlnirile Oanei Pellea”, care a debutat în decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996), urmat în ianuarie 2021 de capitolul dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), în februarie 2021, capitolul trei, dedicat dramaturgului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 – 9 iunie 1912), iar în martie 2021, capitolul patru i-a fost dedicat poetului Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983).

Se poate trăi fără poezie, dar e păcat. Viața noastră ar fi mult mai săracă fără aripa poetică, fără aripa visului, a imaginației.” – Oana Pellea